* Osattiin sitä ennenkin – RMVK

27.10.1961 klo 18:00 Rovaniemen Kunnallisklubilla pidettiin Rovaniemen Moottorivenekerho ry:n perustamiskokous, perustajajäseninä U.Lamminen (pj.), A. Aho, E. Toivainen, P. Rahkola (siht.), A.Konttinen, M. Kokko, R. Micklin, E. Ahava, P. Joki ja E. Mäki.

(jokaista kuvaa klikkaamalla saa sen suurennettua, paluu selaimen takaisin- (back-) napilla)

Hallituksen ja toimihenkilöiden valinta 2.4.1962 Rovaniemen Kunnallisklubilla

Kommodoriksi valittiin U. Lamminen, I varakommodoriksi L. Sihvomaa, II varakommodoriksi M. Kokko ja sihteerksi P. Rahkola.

Heidän  lisäkseen hallitukseen valittiin O. Koponen mittauslautakuntaan, O. Wahlgren kilpailulautakuntaan, E. Toivainen mainoslautakuntaan, R. Micklin juhlatoimikuntaan ja V. Julkunen näyttelytoimikuntaan.

Yhdistyksen rekisteröinti ja säännöt (klikkaa  tuosta, suurehko, 2,7 MB pdf-tiedosto)

VARSINAINEN TOIMINTA

Logot suunnitteli ja teki Matti Valli

Kerhon toiminta oli voimakkaasti sidoksissa sen aikaiseen Rovaniemen suurtapahtumaan – juhannukseen ja sen yhteydessä järjestettyyn tukkilaiskisaan. Silloinhan paikalla oli lähes koko Lappi – kuitenkin aina tuhansia ihmisiä.  Juhlan yhteyteen RMVK järjesti sekä moottorivenekilpailuja että myös vesihiihtoa ja vesihyppyä sitä vartavasten rakennetusta hyppyristä. Hiihto- ja hyppytapahtumissa avustivat OH:n pojat. Kilpa-ajot olivat Harjulammella ja hiihtotapahtumat Lainaalla. Kerhon toiminta hiipuikin pois mainitun suurtpahtuman kuihtumisen myötä, kerho kukoisti vain n. 3 vuotta.

Tapahtuma ei jäänyt pelkästään paikallisten varaan, vaan vieraita saatiin muualta. Eriyisesti ruotsalaiset tulivat Kiirunasta hyvää hyvyyttään cab-over-veneillään kisaamaan, joukossa jopa em-tason ajajia.

Cab-over veneet kisaavat

Rovaniemen pojat olivat mukana yleensä omavalmisteisilla veneillä. Moottorit olivat n. 25 – 80 hv tehoisia:

Matti Lammisen pieni rovinen vene isolla moottorilla vauhdin saamiseksi

Pentti ”Raklo” Rahkolan vauhtia:

Raklo ja LA-14 Stingray ("Keihäsrausku") sekä 40 hv 4 syl. Mercury

4-sylinterinen Mercury kävi Raklon mukaan kuin kissa, kehräsi kauniisti. Mutta kun Raklo pääsi testaamaan ”tosi venettä”,  makuulta ajettavaa Östern Thorneuksen cab-over-venettä, meni kuulemma ”sisu kaulaan”. Vene oli niin ärsy, ettei sitä uskaltanut ajaa kuin pintakaasulla, kiihtyvyys varsinkin oli huima.  Olipa kerran sitten yksi vene ottanutkin kisassa ilmaa alleen ja tehnyt voltin, mutta onneksi siinä ei ihmisvahinkoja päässyt tapahtumaan.

Isoa kovaa, Rune Rillmo, Euroopan mestari:

Rune Rillmo, EM ja cab-over båt

Kiirunasta:

Östern Thorneus med sin cab-over båt

Ulf Andersson vauhdissa:

och samma herre med problem:

Ruotsalaisten cab-over veneiden moottorina oli yleensä 3syl. 75 hv Cresent, muutamissa König-niminen maailman merkki.

Yleisöä viihdytettiin myös mm. vesihiihtonäytöksillä. Niihin oli rakennettu myös hyppyri, jolloin OH:n pojat saivat ”kesäharjoittelua”:

hinausveneenä näyttäisi olvan Raklon LA-14 Stingray, kuskilla 4-tuulen lakki ja taustalla lienee  Valion rantaa:

ja lopuksi:

Mestari itse, Pentti ”Raklo” Rahkola, ketä saamme kiittää tästä hienosta materiaalista, jonka kokosi ja esiin laittoi pj. Pekka ”Muho” Muhojoki